Dugo se smatralo da je rakija piće koje nije prikladno posluživati uz vrhunsku kuhinju. U ponudama otmjenijih restorana obično se posluživala kao aperitiv, pri čemu su se konzumirale priznatije vrste rakija kao što su dunja i kajsija.
Predugo se zadržala predrasuda da je rakija piće za sirotinju, selo i gostionice. Neulaganje u marketing i nezainteresiranost za brandiranje rakije doveli su do prihvaćanja stranih alkoholnih pića poput vodke, gina, whiskey-a i tequila-e nauštrb ovog domaćeg, tradicionalnog i kvalitetnog proizvoda.
Međutim, objektivno gledajući, rakija bi trebala biti na pijedestalu, kao kraljica jakih alkoholnih pića. Na našim se područjima, za razliku od navedenih stranih pića, rakija dobiva isključivo od kvalitetnog, provjerenog, često i skupog voća. Prirodom danim voćem te velikim ljudskim trudom, pažnjom i ljubavlju dobiva se proizvod kojim se zasigurno može osvojiti i svjetsko tržište.
Posljednjih se godina, potpuno opravdano, sve češće uparuju rakija i hrana. Zastarjelo nepisano pravilo, da se rakija treba posluživati samo uz hladne nareske i teška jela, polako se mijenja.
Pažljivo proizvedeni vrhunski destilati voća polako se uvrštavaju u gastro scenu – kao aperitiv, kao piće koje se služi uz više slijedova, ali i kao digestiv. Nije strano ni da se rakija koristi prilikom kuhanja – primjerice, pri prženju domaćih tijesta ili pripremi mesa, kako bi ono postalo mekše i aromatičnije. Budući da dolazi do isparavanja alkohola, destilirano voće ostaje prisutno kao pozadinska aroma te se stoga može koristiti za umake, flambiranje i u desertima.
U vrhunsku gastro ponudu rakija se može uvrstiti kao specifičnost našega kraja i postati brand. Takav se brand ne treba stidljivo nuditi, nego se njime treba ponositi i na sav ga glas promovirati. Stoga bi rakija, kao domaći proizvod, trebala biti prisutna u svim restoranima i hotelima, kao dio svakodnevne, ali i sezonske ponude. Upravo takav vrhunski proizvod nastaje u destileriji „Apuška“, kao plod ljubavi prema tradiciji i njegovanja stoljetne obiteljske recepture.
Nadam se da ćete imati priliku uživati u spoju Apuškinih rakija i svog omiljenog zalogaja.
Jozefina Birindžić
http://www.mojgastro.net/
https://hranafina.rtl.hr/